Beeld bijstellen

Beeld bijstellen

“Steeds meer kinderen kampen met een gameboyrug, een app-nek en andere klachten door het vele binnen zitten, vaak gebogen over een computerschermpje. Uit GGD-onderzoek bleek onlangs dat kinderen en jongeren veel meer binnen zitten dan gewenst en de gevolgen zijn al te zien in spreekkamers van fysiotherapeuten en orthopedgameboyen. Bijna de helft van de jongeren tussen 8 en 18 jaar heeft al de rug van een 50-jarige, bleek onlangs uit onderzoek. Maar een app-nek kun je voorkomen en tegen een gameboyrug kan je trainen.” (DvhN, 23 mei 2016)

Het toenemende gebruik van handhelds zoals de gameboy, smartphone en tablet brengt houdingsproblemen bij kinderen en jongeren in de groei opnieuw aan het licht. Waar ooit de oorzaak in kinderarbeid te vinden was, is nu het moderne ICT- gebruik (zowel in het onderwijs als thuis) vaak de aanleiding. Er ontstaan klachten van de nek en de rug door de passieve en gebogen rusthouding.

Beeld bijstellen is een basale en praktische methode.
Het is belangrijk de juiste dingen te doen en laten in de groei. Immers “ga rechtop zitten” is makkelijk gezegd, maar hoe doe je dat?
En… is het steun-en bewegingsapparaat voldoende in conditie om dit vol te houden?
Door regelmatig te oefenen worden spieren langer en sterker zodat houding en bewegen meer in balans komen.

Beeld bijstellen is een informatief doe-programma met een preventief karakter, laagdrempelig en onderhoudend, gericht op leerlingen in de leeftijdsgroep 4-18 jaar. Middels oefeningen om de ‘juiste’ houding aan te nemen wordt bewustwording van houding gecreëerd en bevorderd.
Het is tevens een programma voor leerkrachten en ouders; voor het slagen van het proces is hun ondersteuning nodig.
Vanaf groep 1 krijgen kinderen oefeningen en theoretische onderbouwing. Op deze manier wordt voor alle groepen de oefenstof “schoolbreed“ vanzelfsprekende leerstof.
Beeld Bijstellen is een project van Balanskompas en wordt uitgevoerd door Petra Weel, oefentherapeut Mensendieck in samenwerking met collega’s.

Over zitten en bewegen zegt zij: “Het feit dat wij heel lang in een verkeerde houding kunnen zitten zonder pijnklachten is funest voor de belasting van de rug,” legt Weel uit. “De kracht op de wervels en tussenwervelschijven is in een gezonde situatie namelijk niet voelbaar. Een veelgehoorde opmerking is dan: ik heb nergens last van, dus waarom zou ik iets anders doen? Maar een kwartier rechtop zitten op een bal of kruk is vervolgens heel moeilijk vol te houden. Kleine kinderen doen dat echter met gemak van nature; de vraag blijft waarom dit minder wordt naarmate ze ouder worden.”

Weel: “Dat kinderen niet in het water moeten springen voordat ze geleerd hebben te zwemmen, begrijpt iedereen. Maar dat ze eerst moeten leren zitten om verantwoord te kunnen gamen lijkt niet in ons op te komen. Leren hoe je zelf de juiste houding aanneemt is het belangrijkste middel op weg naar beter zitten. Het is al in een paar sessies mogelijk jongeren zelfbewuster met hun zitgedrag om te laten gaan. Door uitleg, oefeningen en advies kunnen zij zelf ervaren wat voor hen de beste houding is. Hierdoor zijn ze voortaan ook beter in staat zichzelf te corrigeren. Voorkomen is natuurlijk altijd beter, echter indien er al klachten zijn is het raadzaam daar snel iets aan te doen.”

Ook Beeld Bijstellen op school? Voor aanvragen en informatie mail of bel Petra Weel, info@balanskompas.nl, 06-28138159

 

luister hier naar het interview op radio 5:

kijk ook op:

http://www.dvhn.nl/groningen/De-rug-rechten-tegen-een-app-nek-21369184.html

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/article/detail/3488169/2013/08/07/Jongeren-gamen-zich-letterlijk-een-bochel.dhtml

http://medischcontact.artsennet.nl/archief-6/tijdschriftartikel/135104/gameboygeneratie-verleert-gezonde-houding.htm